
SMAKI DZIECIŃSTWA
Są pewne potrawy, które nie dość, że smakują obłędnie, to ich zapach i smak przywołują dobre wspomnienia, przyjemnie nam się kojarzą. Okazuje się, że pamięć zmysłowa jest nieoceniona!
Dla nas takim przysmakiem jest bez wątpienia ryż gotowany na mleku. Oczywiście najlepszy był ten, przyrządzany przez babcię ze świeżego mleka, jedzony na powietrzu, po całym dniu zabawy.
Niełatwo odtworzyć smaki dzieciństwa. Wiele produktów nie ma już tamtego smaku. Także popularność dań bio skłania nas do korygowania nawyków żywieniowych i na przykład zastąpienia produktów zdrowszymi (ksylitol zamiast cukru)
Przysmak, który proponujemy, można z powodzeniem zamienić na danie pro-bio, nie tracąc przy tym wspaniałego smaku. Poniżej zamieszczamy przepis.
Do odtworzenia smaków dzieciństwa potrzebujemy:
- 3 szklanki mleka (zwierzęcego lub roślinnego, np. migdałowe lub kokosowe)
- szklanka białego ryżu (polecamy ryż biały o okrągłych ziarnach)
- 3 jabłka
- słodzidło w ilości wg uznznia (ksylitol, miód lub syrop klonowy)
- cynamon, płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
Mleko wlej do garnka i zagotuj. Gdy zaczynie się unosić – wsyp ryż. Całość gotuj pod przykryciem i na lekkim ogniu do uzyskania miękkiego ryżu.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła i dodaj pokrojone w mniejsze kawałki jabłka. Duś na małym ogniu pod przykryciem, do smaku możesz dodać pokruszona laskę wanilii. Ryż wyłóż na miseczkę, dodaj jabłka i ulubione dodatki.
Jabłka z powodzeniem możesz zamienić na owoce sezonowe – truskawki, maliny czy borówki – te owoce nie wymagają wcześniejszego przygotowania.
Smacznego!
A dla Ciebie, które danie jest synonimem dzieciństwa? Może masz na nie unikalny przepis, na przykład z domowej książki kucharskiej babci? Koniecznie podziel się nim w komentarzu!