
LAWENDA – ACH, TO TY!
Lato, to nie tylko pyszne, świeże owoce, które w KaszmirLove uwielbiamy. To również okres obfitujący w najpiękniejsze kwiaty w całym roku!
Lawenda – cudne, maleńkie kwiatuszki, o fioletowym kolorze i niezwykłym, intensywnym zapachu. Aromat, który działa odprężająco i wyciszająco. Ponadto, jest rośliną, która przyczynia się do zabezpieczenia odzieży, bo działa odstraszająco na wełnolubne owady.
Czas rozkwitu lawendy, to dla nas szczególny okres, bo z tych pięknych kwiatuszków ręcznie wykonujemy aromatyczne woreczki zapachowe, którym obdarowujemy naszych klientów. Jest zatem rośliną, która znalazła szczególne miejsce w naszym ogrodzie.
Dziś opowiemy w jaki sposób suszyć lawendę, aby wykorzystać ją do woreczków zapachowych.

KIEDY NAJLEPIEJ ZBIERAĆ LAWENDĘ?
Lawendę do suszenia najlepiej zbierać na chwilę przed całkowitym rozwinięciem pączków kwiatów. Dzięki temu uzyskuje się najlepsze jej właściwości, bo wówczas lawenda wytwarza najwięcej olejków eterycznych w roku. Odpowiednia dla zbioru jest pora południowa.
W JAKI SPOSÓB SUSZYĆ LAWENDĘ?
Lawendę do suszenia należy ścinać sekatorem i układać w bukieciki. Bukiet, złożony z kilkunastu gałązek należy ściągnąć gumką recepturką – dzięki temu, ususzona już lawenda, która zmniejszy swą objętość nie będzie wypadać. Całość można zabezpieczyć sznurkiem z pętelka ułatwiającą powieszenie na sznurku. Gotowe bukieciki lawendy należy suszyć kwiatami do dołu w miejscu pozbawionym słońca – w ten sposób lawenda zachowa swój unikatowy kolor.
Prawidłowo ususzone kwiatki lawendy można rozpoznać po tym, że przy dotknięciu łatwo odchodzą od łodygi.
Tak przygotowane gałązki lub pojedyncze kwiatki należy przechowywać w woreczkach jutowych lub z organzy.